Mega Sailmeter 

Kalibrasyon gerektiren durumlar

-Boş parlak(demir) ve mat (alüminyum) metallerde sıfırdan farklı değer ölçülüyorsa

-Cihazın kullanıldığı yüzeyde beklendiğinden farklı değerler ölçülüyorsa kalibrasyon yapmanız gerekebilir.

-Cihazı metal yüzeyden kaldırmadan cihazın orta tuşuna BİP sesini duyana kadar basılı tutunuz. Cihazdan ses duyduğunuz anda parmağınızı tuştan çekin. (Tuşa Parmağınızla uzun süre bastığınızda; menüye girip ayarlarını değiştirebilirsiniz bu yüzden çok uzun basmadan BİP sesini duyunca hemen tuştan parmağınızı çekmelisiniz).

-Tuşa basıp BİP sesini duyduğunuzda ekranda sıfır yazması gerekiyor ( Bu aşamada parlak metalde kalibrasyonu sıfırlarken ekranın sağ alt köşesinde FE yazdığına dikkat edin, parlak metalde ölçüm yaptığınızda FE değil de NFE yazıyorsa cihazın kalibrasyonunda değil sensöründe problem olduğu anlamına gelir. Bu işlem Mat metal yüzey için de geçerlidir).

-Sıfırladıktan sonra cihazı metalden kaldırıp tekrar yine aynı metalde (parlak metalde) ölçüm yapabilirsiniz, ölçüm sırasında parlak metalde sıfır yazıyorsa; mat metalde ölçüm yapabilirsiniz.

(Parlak metalde gerçekleştirdiğimiz aşamaları mat metal içinde gerçekleştirebilirsiniz).

- Kalibrasyonları sıfırladıktan sonra size gönderilen şeffaf çubuklarla ölçüm değerlerindeki sapmaları test etmelisiniz.

- Paket içerisindeki 50 ya da 51 yazan şeffaf çubuğu önce parlak metal yüzeye koyuyoruz. (Metal üzerine çubuğun şeffaf kısmı denk gelmeli, yazı olan kısmı metal üzerine koyarsanız ölçümleri hatalı yapacaktır.)

- 50 ya da 51’lik çubukla ölçüm yaptığınızda 1 ya da 2 prob değerlerin aşağısını ya da yukarısını vermesi normaldir. Örneğin 50’lik çubukla ölçüm yaptınız, ölçümü 48/49/50/51 göstermesi normaldir.

- 48’in altında ya da 52’nin üzerinde değerler veriyorsa cihazın pil kapağını açınız, orada 2 tane küçük delik göreceksiniz, 48’in altında bir değer verirse SOL delikten sayıyı 50’ye kadar çıkarmanız gerekiyor, 52’nin üzerinde bir değer verirse SAĞ delikten o değeri 50’ye kadar düşürmeniz gerekiyor.

Bu işlemi yaptıktan sonra mat metalde de şeffaf çubuğunuzla ölçüm yapıp, ölçümün aşağısını ya da yukarısını gösterip göstermediğine dikkat edin, farklı değerler veriyorsa arka kapaktaki deliklerden aynı şekilde ayarlamayı yapmanız gerekiyor. 50 ya da 51’lik çubukta ölçüm ayarını yaptıktan sonra 120’lik ya da 124’lük çubuğumuzla aynı şekilde ölçüm yapıyoruz. Sonrasında 1 ya da 2 prob’un aşağısı veya yukarısında değerler vermesi normaldir. 120’lik ya da 124’lük çubuğunuzda değerleri çok düşük ya da çok yüksek gösteriyorsa yine pil kapağındaki delikten değerleri düşürüp yükseltebilirsiniz.

Cem DT-156 Boya Ölçüm Cihazı

Cem DT-156 oto kaporta boya ölçüm cihazı 4 adet ince kalem pil ile çalişmaktadır.

Pilleri taktıktan sonra kalibrasyon ayarlarını cihazın sensörünü metal ve alüminyum demir parçalarının üstüne dokundurarak isteğiniz doğrultusunda yapınız.

Cihazın çalıştığından emin olmak için gönderdiğimiz örnek boya kalınlığını temsil eden ve kalınlıkları üstünde yazan plastik kesitleri ölçünüz. 

Yapmış olduğunuz ölçümler oto kaporta boya ölçüm cihazının LCD ekranında görüntülenecektir. 

Almış olduğunuz ölçümleri yorumlamadan önce şunları bilmenizde ve uygulamanızda fayda var:

  1. Genelde araçların ve markaların fabrika çıkış boya kalınlığı farklıdır.
  2. Ölçüm yapacağınız aracın orijinal boya kalınlığını öğrenmek için aracın boya olmadığından emin olduğunuz bir bölümünden veya sıfır bir araçtan ölçüm yapınız.
  3. Yaptığınız ölçümleri oval kısımlar yerine düz kesimlerden yapınız.
  4. Paket içeriğinde gelen metallerden; parlak olan metal, mat olan ise alüminyumdur.